Wat komt er kijken bij

Wedstrijdzeilen

Algemeen

Skûtsje Raerder Roek zeilt sinds 2017 met schipper Sijmen Kalsbeek mee in de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS). Daarvoor zeilde het skûtsje met schipper Michiel Kalsbeek jaren mee (vanaf 1995) in de hoogste klasse (A-klasse) van de IFKS. Naast dit kampioenschap, dat elk jaar in augustus wordt gehouden, worden ook wedstrijden in het voor- en naseizoen gezeild. Voorbeelden hiervan zijn Lemmer Ahoy (Hemelvaart weekend) en de slotwedstrijd in Heeg.

Om optimaal te kunnen presteren traint de bemanning elke donderdagavond op het Heegermeer of op de Grouster Ee. Tijdens zo’n training wordt het starten geoefend, op handelingen getraind en de snelheid geoptimaliseerd.

Kijk maar uit

IFKS

De belangrijkste wedstrijden voor het skûtsje zijn de wedstrijden van de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS). Het kampioenschap bestaat sinds 1982 en vindt elk jaar plaats in de laatste week van de bouwvak-vakantie. De IFKS bestaat uit zo’n 60-65 skûtsjes verdeeld over 4 verschillende klassen: A-klasse (de hoogste klasse), B-klasse, C-klasse, en kleine a-klasse (voor kleinere skûtsjes). 

Elk jaar degraderen 3 skûtsjes van de A-klasse en promoveren er 3 skûtsjes van de B-klasse. Ditzelfde geldt ook voor de wisseling van B naar C en van C naar B.

Voor meer informatie over de IFKS, klik op bovenstaand Logo.

Tijdens de 7 IFKS-wedstrijden wordt hevig gestreden. De route van de IFKS is als volgt:

  • Zaterdag: wedstrijd Hindeloopen
  • Zondag: wedstrijd Stavoren
  • Maandag: wedstrijd Heeg
  • Dinsdag: wedstrijd Sloten
  • Woensdag: rustdag/inhaaldag
  • Donderdag: wedstrijd Echtenerbrug
  • Vrijdag: wedstrijd Lemmer
  • Zaterdag: wedstrijd Lemmer

De kanjers

Onze bemanning

Zonder een goede bemanning kan een skûtsje niet optimaal zeilen. Om de zo’n 100 jaar oude skûtsjes zoveel mogelijk in ere te houden, moet bijna alles op het skûtsje met handkracht gedaan worden. Geen automatische lieren die de zwaarden omhoogtrekken, geen gps die de ideale koers aangeeft en geen lieren voor de grootschoot of de fokkenschoot. Alles met minimale hulpmiddelen, net als vroeger.

Om dit voor elkaar te krijgen is er een heel team van bemanningsleden nodig. Deze hebben op het schip allemaal een eigen taak, die stuk voor stuk zeer belangrijk zijn binnen een zeilwedstrijd.

Functie Naam
Schipper Sijmen Kalsbeek
Adviseur Sjouke Kalsbeek
Schotenman Grootzeil Tjite-Symen Reitsma
Schotenman Grootzeil Jorn Jansen
Schotenman Grootzeil Fokke-Jan Foolstra
Roefgirl Margriet Kalsbeek
Zwaardenman BB Anton van der Wal
Zwaardenman SB Sander Osinga
Peilster Sjoukje van der Wal
Lierenman Hans de Groot
Fokkenist Brun Bergsma
Fokkenist Hindrik-Jan de Haan
Fokkenist Bennie de Bruin
Fokkenist Hein de Vries
Uitkijk Hielke Osinga
Reserve Hidde de Vries
Reserve Durk Akkerman